Zip Nedir?
Zip dosya formatının mucidi olarak Phil Katz ve Gary Conway biliniyor. Katz PKZİP olarak bilinen, yeni Zip dosya formatını kullanmak adına ilk sıkıştırma programını yayınladı. Bundan kısa bir süre sonra 1989 yılında ise kamuya açıkladı. Günümüzde Zip, kayıpsız veri sıkıştırması için kullanılan en yaygın formatlar arasında bulunuyor. Ayrıca, yerleşik dahil olmak üzere birçok yazılım yardımcı programı tarafından destekleniyor. Windows ve Mac işletim sistemine sahip bilgisayarlarda ek bir programa ihtiyaç duymadan Zip dosyalarını açabilirsiniz. Zip arşivleri, dosyaları sıkıştırmaktan öte farklı amaçlar için de kullanılabiliyor. Birçok dosyayı, LZMA, DEFLATE, WavPack, BZIP2, PPMd gibi yöntemler kullanarak sıkıştırabilirsiniz. Zip arşivlerinde, arşivle ilgili olmayan diğer içerikler de bulunabilir. Bu sayede kendiliğinden açılmış bir arşiv oluşturmuş olur.
Dışa aktardığınız bir dosyayı indirdiğiniz takdirde dosya Zip olarak inebilir. Zip kısaca, sıkıştırılmış dosya demektir. Dosyaları sıkıştırmanız, boyutlarını küçültmeniz anlamına gelir. Böylelikle bu dosyaları daha kısa sürede indirebilir veya birine gönderebileceğiniz gibi daha fazla depolama alanı elde edersiniz. Sıkıştırılmış dosyayı açtığınızda karşınıza anket sonuçlarının bulunduğu dosyalar çıkar. İşletim sistemi Windows olanlar WinZip programını, Mac olanlar da StuffIt Expander programını kullanabilirler.
Uzantısı Rar ya da Zip olan bir dosya indirip açamamış olabilirsiniz. Nasıl açacağınızı anlamamış da olabilirsiniz fakat üzülmeyin. Windows, birkaç yıldır entegre Zip desteğiyle kullanıcılara sunuluyor. Böylelikle Zip dosyalarını açmak için ek bir programa ihtiyaç duymuyorsunuz. Ancak Rar, 7z ve diğer arşivleri açmak için ek programlardan yardım almanız gerekebilir.
Zip dosyaları, en çok kullanılan sıkıştırılmış dosya türünün başında geliyor. Tabii, başka türde arşivler de kullanılıyor. Örnek verecek olursak, üst üste kitapların yer aldığı simge, Rar dosyalarını temsil ediyor. Diğer bir dosya sıkıştırma türü olan 7-Zip ise Zip ve Rar'a popüler bir alternatif oluşturuyor. Sıkıştırılmış arşiv dosyalarını çözmek, yıllar içerisinde gelişen teknoloji sayesinde yazılımların kullanıcı arayüzleri sayesinde son derece kolay bir iş halini aldı.
Sıkıştırılmış Dosyalar Windows'ta Nasıl Açılır?
Windows ME'den sonra Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda Zip dosyalarını açmak için ek bir program gerekmiyor. Herhangi bir Zip dosyasına Windows Gezgini'nde çift tıkladığınız takdirde içerisinde hangi dosyaların yer aldığını görebilirsiniz. Sıkıştırılmış Zip dosyasını çözüp, dosyaları ayrı bir klasöre taşımak isterseniz, 'Tümünü ayıkla' butonuna basmanız ve dosyaların aktarılacağı konumu seçmeniz yeterli olacaktır. Dilerseniz, Zip dosyası içerisinde yer alan herhangi bir dosyayı veya dosyaları seçip, yeni bir klasöre sürükleyerek dilediğiniz dosyayı çözebilirsiniz. Windows'un entegre Zip desteği sunmadığı zamanlarda kullanıcılar WinZip programını kullanıyordu. Bir zamanlarda oldukça popüler olan bu uygulamayı, Zip dosyaları üzerinde daha fazla hakimiyete sahip olmak istediğiniz takdirde indirip kullanabilirsiniz. Windows veya Mac kullananlar, WinZip programını indirdikleri takdirde herhangi bir uyumluluk sorunuyla karşı karşıya kalmazlar.
Dosyalar Rar İçerisinde Nasıl Çıkartılır?
Rar Dosyaları Windows Gezgini'nde açılmıyor. Windows'a entegre bir şekilde gelmediğinden Rar dosyalarını açmak için WinRAR indirmek gerekiyor. Google'a WinRAR yazdığınız takdirde kolaylık la bulabilirsiniz. Dilerseniz 7-Zip'i de kullanabilirsiniz. WinRAR, Zip, ISO, 7-Zip, TAR, CAB ve GZip dosyalarını destekliyor. Ayrıca WinRAR kullanıcılarına dosya arama, görüntüleme ve virüs taraması yapma imkanı sunuyor. Zip'le karşılaştığında Rar, daha iyi bir sıkıştırma sağladığı gibi arşiv yönetiminde de daha güçlüdür.
WinRAR ücretli bir yazılım olduğu için deneme sürümü bittikten sonra kullanmak için para ödemenizin gerektiğini söyleyen bir kutucukla karşılaşacaksınız. Ancak, arşivde sağ tıklayarak dosyaları bir klasöre açtığınız takdirde bu kutucuk açılmıyor. WinRAR'ı düzenli olarak kullanıyorsanız, 29.96 avro ödeyerek uygulamayı satın alabilirsiniz. Bu fiyat sizin bütçenizin çok üstündeyse 7-Zip'e göz atabilirsiniz.
7-Zip ile Dosyaları Çıkartma
WinRAR ve WinZIP'in aksine ücretsiz olarak kullanabileceğiniz 7-Zip programını internetten rahatlıkla indirebilirsiniz. Özellikle Windows işletim sistemine sahip olanlar için iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkan 7-Zip, zip, gzip, rar, tar ve diğer dosyaları açabiliyor. Arşiv dosyalarını 7-Zip kullanarak kolaylıkla açabilirsiniz. Windows Gezgini'nin sağ tuş menüsüne 7-Zip'i eklediğiniz takdirde, arşiv dosyasına sağ tıklayıp, 7-Zip butonuna tıklayarak dosyaları istediğiniz klasöre taşıyabilirsiniz. Rar dosyası oluşturmanız gerekmiyorsa ve çok fazla Zip dosyasıyla çalışıyorsanız, 7-Zip sizin için en uygun seçenek olabilir. Yine 7-Zip'in sıkıştırma ve açma dışındaki işlemleri WinRAR ve WinZİP kadar kaliteli değil.
Zip Şifresi Nasıl Kırılır?
Zip dosyalarını sıkıştırdıktan sonra sıkıştıran kişi isterse arşive parola koyabilir. Böylelikle verilerini koruma altına almış olur. Bu tür arşivlere, şifreli arşivler adı verilir. Şifreli arşivlerin şifresini kırabilecek pek çok alternatif program bulunuyor. Tabii bu programların, Zip dosyalarının şifrelerini kırmadaki başarı oranı, şifrelerin ne kadar güçlü olduğuyla doğru orantılıdır. Herhangi bir Zip şifresi kırma programıyla dilediğiniz arşivin şifresini kıramayabilirsiniz. Zip arşiv şifresi kırma programlarını internetten kolaylıkla bulabilirsiniz. İndirme ve kurulum işlemi, dosyanın boyutuna ve internet hızınıza göre birkaç dakika içerisinde gerçekleşecektir.
Rar Nedir?
Rus Eugene Roshal tarafından yaratılan Rar, bir arşiv dosyası formatıdır. Açılımı Roshal Wrchive Compressed olan Rar, diğer arşivlerde olduğu gibi bir ya da birden fazla dosya veya klasörü içerebiliyor. Rar'ı, içerisinde birkaç program ya da dosya bulunan bir klasör gibi düşünebilirsiniz, fakat sabit sürücünüzde yer alan normal bir klasörün aksine Rar dosyaları, arşivdeki dosyaları açmak veya dışa aktarmak için üçüncü taraf bir yazılım olan WinRAR gereklidir. Zip sıkıştırmasına oranla daha yüksek bir sıkıştırma oranı kullanan WinRAR'ın, kayıpsız veri sıkıştırma, hata kurtarma, dosya yayma ve daha birçok özelliği içerisinde barındıran bir algoritması vardır. Arşiv dosyalarında normalde Rar dosya uzantısı vardır.
Zip ve RAR Arasındaki Farklar Nelerdir?
Performans
Rar'ın sıkıştırma oranı Zip formatına göre çok daha iyidir. Buna ek olarak Rar, Zip arşivlerine nazaran daha küçük boyutlarda arşivleme yapabilir. Bu da Rar'ı, Zip'ten daha iyi bir alternatif haline getiriyor.
Popülerlik
Zip formatını kullanmanın en büyük avantajı, popüler olmasıdır. Rar'a göre Zip formatı uzun yıllar önce geliştirilmiştir. Bu sebepten ötürü, halen en çok kullanılan arşiv formatı olup internet ortamında önemli miktarda arşiv dosyası bulunmaktadır.
Sıkıştırma Hızı
Dosyaları depolamak için Zip, daha az karmaşık bir yapı kullanılır. Günümüzde kullanılan yeni sıkıştırma yöntemlerinden daha az verimli ve daha eski olan DEFLATE algoritmasını kullanır. Rar, DEFLATE algoritmasıyla kıyaslandığında çok daha iyi ve verimli bir algoritmaya sahiptir.
Yazılım
Rar arşivinde bulunan dosyaları açmak veya çıkartmak için üçüncü taraf yazılım programı olan WinRAR kullanmanız gerekir. Zip, birçok kitaplık, ticari ve araç kaynaklı araç tarafından desteklendiği gibi Windows ve Mac işletim sistemine sahip kullanıcılar tarafından ek bir programa ihtiyaç duyulmadan çalıştırılabilir.
Güvenlik
Rar dosyalarını, WinRAR üzerinden şifreleyebilirsiniz. Ancak, Zip dosyalarının şifreleme özelliği bulunmuyor.
"MEDÄ°ACLÄ°CK"