Access Point Nedir?

 

Access Point Nedir?

Türkçeye 'erişim noktası' olarak çevrilen access point, birden çok bilgisayarı, akıllı telefonu, tableti, kısacası internet erişimi olan her türlü cihazı internete bağlayan cihazların ortak adıdır. AP'ler daha çok kablolu bağlantıları kablosuz bağlantılara dönüştürmek için kullanılır. Access pointlerin kablolu interneti kablosuz internete çevrime özelliğinin yanı sıra tekrarlayıcı, yani repeater özelliği de bulunur. Bu özellik genelde iç mekanda uzak noktalarda internet erişimi sağlamak için veya kablo kirliliği yaşamak istemeyen kişiler tarafından kullanılmaktadır. Access pointler iç ve dış mekana göre farklı tarzda üretilmektedirler. Dış ortam için üretilen access pointler kötü hava koşullarında sinyal üretme kalitesinin etkilenmemesi adına iç ortam için üretilen access pointlere göre çok daha dayanıklıdır ve özel çalışma prensibiyle üretilir.

Access Point Ne Ä°ÅŸe Yarar?

Access pointler birden çok işlevi üstlenebilirler. Modem veya switch üzerinden aldığı kablolu internet bağlantısını kablosuz internet bağlantısına dönüştürürler. Kısacası kablosuz ağ bağlantısı bulunmayan ortamda kablosuz ağ bağlantısı sağlar.

Ayarlarını doğru yaptığınız takdirde access pointlerin kablosuz ağ sinyalini güçlendirme özelliği de bulunuyor. Mevcut ağ sinyalini güçlendirerek ortama sunar. Bu sayede kablosuz ağ bağlantısının güçlenmiş ve etki alanı genişlemiş olur.

Access Point Nasıl Bağlanır?

Access point cihazının kurulum mantığı ADSL modem kurulumuna oldukça benzer. Öncelikle internet bağlantınızı sağlayan ADSL modem ile access point cihazı arasında ethernet kablosuyla bir bağlantı kurmanız gerekiyor.

ADSL modemin sinyal gücünün zayıf olduğu durumlarda access point cihazı devreye giriyor ve internet bağlantısını genişletiyor. Fabrika, okul, ev, iş yeri gibi sinyal gücünün düşük olabileceği ortamlarda modemle access point cihazını ethernet kablosuyla birbirine bağlıyoruz.
Access point cihazının fişini prize takıyoruz.
Güç adaptöründen gelen kabloyu access point chazına takıyoruz ve güç düğmesine basarak cihazı çalıştırıyoruz.
Bu işlemler eksiksiz bir şekilde uygulandığını access point cihazından sinyal gücü yayılmaya başlar. İnternet bağlantısının güvenilirliğini kontrol altına almak için internet ağını şifrelemek, access point cihazının ara yüzüne kolay erişimi engellemek için şifreleme son derece önemlidir.

access-point-nedir

Access Point Güvenliği

Normal bir modemin ara yüzüne nasıl bağlanıyorsak, access pointin ara yüzüne de o şekilde bağlanabiliriz. Bunun için gerekli olan ilk şey bir bilgisayar. İlk önce bilgisayar ile access point cihazını ethernet kablosuyla birbirine bağlıyoruz. Access pointin ara yüzüne erişmek için kılavuzda varsa IP numarasını, yoksa da 192.168.1.1 ya da 192.168.2.1 gibi IP adreslerinden herhangi birini kullanıyoruz.

Kullanıcı adı ve parola, cihazın marka ve modeline göre değişebiliyor. Bu bilgileri internet üzerinden veya kılavuzdan edinerek cihazın ara yüzüne ulaşabilirsiniz. Access point ara yüzüne girdikten sonra yapılması gereken ilk hamle SSID adını değiştirmek. Örnek verecek olursak, Kat 1, Kat 2 ya da Ofis 1 gibi isimler verebilirsiniz.

Daha sonra access point erişim parolasını değiştirmeniz gerekiyor. Kullanıcı adı ve parola fabrika çıkışı olacağından yeni cihazda geçerli olacaktır. Az biraz bilgisayar kullanımına hakim kişiler bile kolayca erişebileceği için önlem amacıyla access point arayüz şifrenizi kesinlikle değiştirin. Bu işlemin ardından cihazınızı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Aslında ADSL modem üzerinde yaptığınız ayarların hepsini access point cihazınızda da uygulayabilirsiniz.

Diğer önemli konu ise asıl internet bağlantısı sağlayan modem hangi İP aralığında yayın yaptığıdır. Örneğin, 192.168.1.1 ile 192.168.1.254 arasında IP adresi dağıtıyorsa, access point cihazınızın da aynı IP adresleri arasında IP adresi dağıtmasını sağlayın. Çünkü, access point cihazının bağlandığı bilgisayarlar arasında 192.168.1.xx ile bağlı ana bilgisayar varsa bunu kesinlikle görmeyecektir. Siz de bu sayede ana bilgisayarı güvenli tutmuş olacaksınız.

Router Nedir?

Türkçede 'yönlendirici' anlamı taşıyan router, ikisi arasında bağlantı kurarak iletişimi ve yönlendirmeyi sağlar. Yönlendirme veya yönetim işlemi, bir veri paketinin iki istasyon arasında katedeceği yolun belirlenmesi ve bu yolda verinin sorunsuz bir şekilde teslim edilmesi olarak tanımlanabilir. Ağa bağlı bilgisayarların yönlerini bulmalarına yarar. Bir ağda bulunan IP paketlerini bir ağdan diğer ağa taşıyan network donanımıdır da diyebiliriz. Ağ üzerinden cihazların IP dolaşımlarını yönlendirirken, verilerin sağlıklı bir bir biçimde switchten portala iletilmelerini sağlar. Routerlar, özellikle büyük ağ yapılarında ağ trafiği düzenleyen en kilit network ekipmanlarından bir tanesidir.

Access Point ile Router Arasındaki Farklar Nelerdir?

Access point ile router arasında gerek yapısal gerekse işlevsel pek çok farklılık bulunuyor. Ancak kullanıcılar, satın alma noktasına geldiğinde hangi ürünü tercih edecekleri konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Daha çok kablosuz ağ ihtiyacı olan müşterilerin bu tarz bir sorunla karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Router seçmenizin ana nedeni olarak bir internet bağlantısını kendi ağınızı oluşturarak ağa bağlanacak bilgisayarlara paylaştırma işlemi olarak görebiliriz. Access pointler ise daha çok tekrarlayıcı rolündedir. Bu nedenle de üzerlerinde bir DHCP modülü yoktur. Kısacası kullanıcıları IP veremez, yani kullanıcılara internet yayma işlemini yerine getiremez. Yalnızca olan ağ bağlantısının sinyalini güçlendirmek ve daha fazla alana yaymak için kullanır. Evinizde ya da ofisinizde kablosuz bir router bulunuyorsa kablosuz ağı kurarken access point tercih edebilirsiniz.

Access Point ile Repeater Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tek katlı veya küçük binalardaki ağ sinyali gücü, büyük veya çok katlı binalara doğru gidildikçe azalıyor. Hatta bazen kablosuz ağ görünmeyebiliyor, kullanıcıların internet bağlantısı sürekli kopabiliyor veya internet hızında belirgin düşüler gözlemlenebiliyor. Bu gibi sorunların çözümü için üretilen access point ve repeater gibi cihazların gün geçtikçe kullanım alanları artıyor. Her iki cihaz da aynı amaç uğruna üretilmiş olsalar da farklı işlevleri bulunuyor.

Access pointlerin birçoğunda repeater özelliği vardır. Cihazın arayüzünden seçim yaparak isterseniz repeater isterseniz de access point olarak cihazı kullanabilirsiniz. Ayrıca, sadece access point özelliği olan ya da yalnızca repeater özelliği olan cihazlar da satılıyor. Repeaterın ana görevi, kablosuz ağ sinyalini aldıktan sonra tekrarlama işleminden geçirerek daha fazla alana yayılmasını sağlamaktır.

Repeater daha çok evin tam ortasında yer alan modemden yayılan kablosuz ağ bağlantısının evin uzak köşelerinde zayıf sinyal vermesi sonucunda kullanılan bir cihazdır. Böylelikle evin her yerinden internete sorusuz bir şekilde bağlanılabilir. Access point ise erişim noktası olarak biliniyor. Kablolu ağ bağlantısını kablosuz ağ bağlantısına dönüştürebiliyor. Büyük veya çok katlı bir binada ağ bağlanma sorunuyla karşı karşıyaysanız, modem üzerinden ağ sinyalinin zayıf olduğu ya da hiç olmadığı kat veya bölgelere access point cihazıyla kurulum yapmanız oldukça mantıklı ve etkili bir çözüm elde etmenizi sağlayacaktır.

Access point ile repeater cihazları endüstriyel ortamlarda da kullanılır. Bu cihazların ayrıntılı teknik özellikleri vardır. Ancak bizim bahsettiğimiz access point ile repeater arasındaki farklar genellikle kişisel veya ev kullanımına uygun cihazlar arasındaki farklardır.

"ALINTIDIR"

(mediaclick Gen Medya A.Åž)

Yaptığınız yorumlardan sadece siz sorumlusunuz. Küfür ve hakaret içeren yorumlar hakkında hukuki süreçler başlatılacaktır

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski